Main content

30-3-3015 | Catalina García en Barrio Comparsa: Paradekunst uit Colombia

Datum:     Maandag 30 maart 2015
Tijd: 15.00-18.00u
Plaats: Parnassos
Kruisstraat 201
Utrecht

 

 

 

 

 

Wil je erbij zijn? Stuur dan een e-mail naar Margreet Bouwman (sas.margreet@gmail.com).

Barrio Comparsa ['wijk parade'] werd in 1990 in het Manrique Oriental gebied van de Colombiaanse stad Medellín opgericht door Luis García en vijf van zijn vrienden. Het was een periode waarin grote delen van de stad werden geteisterd door drugs-gerelateerde criminele activiteiten van het kartel van Pablo Escobar en zijn concurrenten. In een recente weblog, herinnert Barrio Comparsa zich:

We zijn begonnen om een alternatief te creëren in de levens van jonge mensen in Medellin in een periode van veel geweld. Sinds die tijd hebben we onszelf geconsolideerd als een multidisciplinaire organisatie voor participatieve kunst en cultuur. We doen dit door middel van feestelijke, carnavaleske vormen van expressie zoals parades, muziek en straatvoorstellingen. In onze groep betrekken we alle wijkbewoners van Medellin die enthousiast zijn om de vrolijke kanten van het leven te vieren en fantasie te stimuleren.

Pic1
Het zou overdreven zijn om te beweren dat Barrio Comparsa eigenhandig Medellín heeft veranderd van een van 's werelds gevaarlijkste steden in de relatief veiligere plek die het vandaag de dag is. Toch bevat de ‘Ludieke Methodiek’ die het gezelschap over de afgelopen 23 jaar ontwikkeld heeft een expliciete, op vrede gerichte agenda die sociale verandering en actief burgerschap nastreeft, maar ook aansprekende kunst. De kinderen van Luis zijn spelen daarbij een belangrijke rol. Drie zoons zijn betrokken bij een inmiddels befaamd latin jazz combo, Siguarajazz, dat zowel muziekeducatie voor jongeren in de wijk verzorgt als spetterende optredens op festivals (zie YouTube-film beneden). Catalina García, van huis uit een danseres, houdt zich vooral bezig met de visuele en dansante aspecten van straatparades. In Utrecht leerden we haar kennen door haar medewerking aan een uitwisseling tussen Nederland en Guatemala, waar ze een jaar of tien bij de kunstorganisatie
Caja Lúdica werkte.

In maart 2014 werkte Catalina samen met inwoners van IJsselmonde aan het creëren van visuele elementen en een choreografie voor een wijkparade waarmee het International Community Arts Festival (ICAF) werd geopend. Bij deze feestelijke straatparade, die van IJsselmonde via het centrum van Rotterdam naar Zuidplein trok, deden ook studenten van de opleiding tot docent dans van Codarts, leerlingen van de Rotterdamse school de Palmentuin, kinderen van Circus MiX en een Antilliaanse brassband mee. Dat was zo’n succes dat Codarts haar nu heeft terug gevraagd om met studenten te komen werken. Wij maken graag van deze gelegenheid gebruik om ons voor de ontwikkeling van Paradekunst in Utrecht door Catalina te laten inspireren.

 

 

Foto's: Roos Hekkens